dilluns, 10 de gener del 2011

COL·LABORACIÓ 14 PER AL "DIXA'M VORE" DEL CANAL T.E.





Avui porto tres llibres per donar un toc:

  • "El poema de la Rosa als llavis" de Joan Salvat-Papasseit
  • Antologia "Poems blogs" POETES A LA XARXA . Poemes recopilats de blogs poètics per la poetessa Violant de Bru de Vilafranca del Penedes.
  • "Manoll de poesies" de Joaquim A. Rabasa

****

La rosa és l'expressió més pura salvatina.

Té poemes d'avantguarda, amb trencament del vers com els madrigals, un tipus, un estil de poesia, els seus són els més bells de la poesia catalana.

En "La rosa als Llavis" , Salvat-Papasseit desenvolupa la teoria de l'amor, potencia materials vells i altres nous per a arribar a la totalitat.

La seva poesia és realista i abstracta. Té diàleg, d'una sola veu, veu d'home. De l'enamorat mestre i de la enamorada aprenenta. L'amor és una mena de clarobscur, una religió...

Salvat entre 1914 i 1916 inicia la seva activitat literària amb una sèrie de textos ideològics amb vinculació modernista, firmats amb el pseudònim de "Gorquiano". Eren escrits de temes polític principalment, socialisme, anarquisme...i altre de procedència cristiana.

En 1919 és quan vol ser poeta seriós. Clausura una revista, recopila els poemes publicats en el transcurs de les seves edicions, i uns quants més i publica un llibre titolat "Poemes en ones hertzianes".

****

El llibre "Manoll de poesies" de Joaquim Antoni Rabasa, de Gandesa, Terra Alta, poeta del poble, ens mostra amb les seves poesies, part de les seves idees, sentiments, i l'amor per al seva terra, la seva ciutat, costums, tradicions. Riqueses del seu entorn, que també és el nostre..,


Glòria Fandos

11 de gener de 2011