dilluns, 7 de desembre de 2015

FANTÀSTIQUES LES X JORNADES DE LES LLETRES EBRENQUES A AMPOSTA

FANTÀSTIQUES LES X JORNADES

 DE LES LLETRES EBRENQUES A AMPOSTA

Encara estic amarada , impregnada de tanta literatura,  moltes taules rodones parlant de llengua, de cine, de teatre, homenatges entranyables, feien plorar, d'alegria i de tristesa. L'emoció es captava a l'ambient amb tota la sensibilitat que abraça a les ments creadores i humanes.  Representacions de teatre itinerant, revivint la Historia a aquest emblemàtic territori de les Terres de l'Ebre. El vagar de les ànimes que encara pul·lules perdudes, sense descansar pel nostre riu Ebre, es va tornar un riu de sang a la nostra mirada i a la memòria. Encara no vull obrir els ulls per a seguir vivint aquest somni, el somni que ha representat per a mi participar i ser espectadora d'aquestes magnifiques Jornades Ebrenques que compleixen el deu anys des del el seu inici, el seu començament, que any rere any han anat creixent, enriquint de les mans i la ment d'una persona infatigable que abraça el món de les lletres i dels llibres, com no, una bibliotecària excepcional que estima el seu ofici amb la humanitat que desprèn la seva mirada, l'amiga Joan Serret, directora de la Biblioteca Comarcal Sebastià Joan Arbó. He tingut la sort de viure pinzellades molt importants d'aquestes trobades literàries per excel·lència a les Terres de l'Ebre, a Amposta Capital de la Cultura 2006 que es va viure tant intensament. A les Jornades Ebrenques  participen important personalitat de les Lletres, autors del territori i d'altres llocs amb rellevància de qualitat artística i literària. Com va dir Ferran Bladé, Delegat de Cultura de la Generalitat de les terres de l'Ebre, en el seu acte de inauguració, ha de prevaldre la qualitat, no només que siguin del territori tenen cabuda a les Jornades ni per a denominar la Cultura i la Literatura de les Terres Ebrenques.Només així es podrà reconèixer amb orgull la literatura Ebrencaper a deixar un llegat digne per a la posteritat.  No sempre es compleix aquesta intenció a tots els àmbits, al caure amb crítiques i visions subjectives, dissortadament. 

Cada any que passa és més fort el pes que hi tenen, ja és tot un referent de la literatura i les arts. Recitals de poesia, conferències de re nombrats autoritats de la llengua com Joan Francesc Mira, homenatges, aquest any al gran Escultor escriptor i poeta ampostí Emili Bonet, el premi a les Lletres Ebrenques recau al escriptor d'Ascó Andreu Carranza. Hem gaudit amb la mestria teatral i literària amb Coia Valls. La fabulosa escenificació itinerant amb deu joves magnífics actors magnífics, amb el tema punyet de la Gerra Civil espanyola, començant a les escales de la Biblioteca i seguin per la part del castell acabant a un lloc paradisíac a la vora del riu Ebre, amb el pont penjant com a testimoni i la màgia de l'aigua que mirava amb mil ulls i aplaudia amb mil mans amb un so de la remor dels seu corrent on es barrejaven les llàgrimes, amb els raigs de sol i el bategar del cors dels admiradors que seguíem la seva trama embadalits d'emoció.

Moltes felicitats pels deu anys de les Lletres Ebrenques, ja denominació d'origen, espero participar si em conviden o anar de públic, per a gaudir de l'Amposta solidaria i amistosa com així és la seva gent.

Glòria Fandos Gracia

Tortosa