dissabte, 1 d’agost de 2009

Pregó de Festes de Sant Llàtzer (Tortosa)Extracte del pregó:

"Molt bona nit a tothom, autoritats, Excel·lentíssim Alcalde de Tortosa, Ferran Bel, regidors, regidores, Pubilles i Pubilletes de la Festa.

Senyor Ramon Valldepérez, president de l’Associació de Veïns de Sant Llàtzer i junta, gràcies per haver-me atorgat la confiança i el gran l’honor que representa per a mi realitzar el Pregó de les Festes Majors del barri de Sant Llàtzer, commemorant la Festivitat de la Mare de Déu dels Àngels, que celebreu el dia 2 d’agost.

[...]

El 2006 es realitzar l’Agermanament de l’Associació de Veïns de Sant Llàtzer amb l’Associació “La Peñita” de Santa Cruz de Tenerife, gràcies a l’insigne veí del Barri i gran escultor Àngel Acosta, nadiu l’esmentada ciutat.
També estava el Convent de les Oblates, missió important del qual era portar pel bon camí a les noies molt joves que no seguien el comportament adequat de la societat de l’època. L’any 1989 es reforma per acollir el Consell Comarcal de Baix Ebre.
Actualment el Raval de Sant Llàtzer està rejovenit, i molt ampliat arquitectònicament. La gran expansió del costat de l’Església fins al Consell, per la part de Tirant lo Blanc. Per la del Plater, l’antiga escola fins al canal. També edificacions privades pels voltants, entre paradisíaques pinedes. Un barri de luxe, diria quasi Residencial, amb una economia estable general. De tenir 1300 habitants, 40 anys enrere, ara es té 3000.
Té personalitats polítiques com Mariano Curto i de la Cultura tradicional com Joseret, cantador de la Jota Improvisada de les Terres de l’Ebre, deixeble del nostre estimat i recordat lo Canalero.
Vaig tenir contacte amb el Barri dos anys, després vaig anar a viure a Saragossa i l’any 1973 em vaig casar amb un veí del Barri de Sant Llàtzer, Fèlix Rodriguez Sebastià, nadiu de Jesús (Tortosa) i des de llavors, em sento tortosina, estimo Tortosa, d’aquestes Terres de l’Ebre, però primer vaig conèixer Sant Llàtzer, i estimo aquest Barri i la seva gent.
Tal dia com avui, 31 de juliol de l’any 1974, recordo i m’emociono, estava apunt de ser mare, a les meves entranyes tenia el meu primer fill, delerós per veure la llum, respirar la vida. M’envaïa la il·lusió, també la por, del misteri d’allò desconegut...i el dia 1 d’agost a les 11 del matí el meu fill Josep Àngel amb quatre quilos i mig de pes ja el tenia als braços, ja era una realitat... Per aquest motiu és doble especial per a mi el dia d’avui. Sembla ahir, però és tota una vida, de lluita, de fites complides, de satisfacció plena, una gran alegria que la comparteixo amb tots vatros. Gràcies. És gran ser mare, el futur de la societat, i també és molt gran, haver fet aquest Pregó per a les vostres Festes Majors dedicades a la Patrona de la Mare de Déu dels Àngels.
Us desitjo de tot cor unes molt bones Festes Majors del vostre Barri, del meu Barri, el de Sant Llàtzer. Feu que cada any siguin especials, úniques i vatros no canvieu, seguiu sent com sou.

Visca la Mare de Deu dels Àngels!!

VISCA!

Glòria Fandos Gracia