dimecres, 23 de juny del 2010

FESTES DE SANT JOAN

El 24 de juny celebrem la festa de Sant Joan, festes per excel·lència, tant a Catalunya com a tota la resta del territori d'Espanya. Teòricament, encetem, comencem l'estiu. Amb les tradicionals revetlles, música i ball sota les estrelles i la lluna, en una nit que no voldríem s'acabés mai. També la disbauxa i la reunió d'amics i familiars. Sobre tot la il·lusió i la obsessió de la pirotècnia, en més o menys intensitat. No oblidant tenir la precaució del perill que aquesta tradició comporta. Esperem que no hi hagin accidents, ni lleus, ni greus, per suposat. Els hospitals, en els seus apartats d'urgències estan alerta, a l'expectativa. Esperen que no hi hagi res que lamentar. I no vull aigualir la festa.

Gaudim de la Festa de Sant Joan, de les revetlles i de la tradicional i típica coca de Sant Joan. Ressaltant la dolçor d'aquestes festes entranyables. També és típic, per sopar especial de Sant Joan fer una cargolada, condimentada amb diversos ingredients, amb tomàquet i ceba o amb picada, julivert, alls, ametlles i pa torrat, una delícia. Els cargols s'ha arrepleguen al camp, al llarg del any, per a aquest sopar especial. No totes les espècies de cargols són igual de valorats, es consideren exquisits una espècie anomenada "baquetes", de mida mitjana, color grisenc i espiral blanca.

També és molt típic fer fogueres, a les muntanyes, i en altres temps a la plaça dels pobles. Es crema de tot, allò inservible i vell de les cases. Des de mobles, roba, joguines, com una renovació d'una nova etapa de la vida. També diuen, les tradicions, els costums o les llegendes, que dona bona sort saltar les fogueres. Sempre hi ha algun agosarat que ho fa, en mig de l'animació de la festa.

Desitjo una feliç onomàstica a tots els Joans i Joanes, Juanitos i Juanites, també als que es fan dir Ivan o Ivanna, que també és Joan i Joana. Potser em pensava, equivocadament que el femení d'Ivan era Vanessa.

Després d'una mica de recerca, Vanessa és un nom femení, l'origen del qual pertany a la invenció de l'escriptor satíric anglo-irlandés Jonahtan Swift, no és el femení d'Ivan.

Ivan, nom masculí d'origen Hebreu. Variant russa de Joan.

El femení d'Ivan és Ivanna, significa "El regal de Deu" entre altres connotacions o sinònims relacionats en Déu. Ambdós d'origen Hebreu, amb la variant russa de Joan i de Joana. Molt bones festes de Sant Joan a tothom. Acabem el juny, gaudim d'un estiu prematur, a dies, i altres cautelós. L'arribada de les vacances escolars. Per a altres, passat ja, els difícils i decisius exàmens de la selectivitat. L'estiu, arriba i comença amb les Festes de Sant Joan, amb tota la riquesa, tan humana, turística, amb la conseqüència de revifar l'economia, a les poblacions costaneres i a les de l'interior, ja que està molt en alça el turisme rural Dissortadament no hi és per aquesta part la solució de la crisis.

De moment, només ens queda gaudir de les revetlles de Sant Joan, del ball, de la música, de la bona companyia, la bona convivència i mirar al cel farcit d'estrelles, amb els seus punts de llum, que ens donen pau i esperança, en mig del firmament quotidià i fosc que ens envolta.



Glòria Fandos


  • Publicat al Diari de Tarragona el dia 17 de juny a l'apartat "Línea abierta"