dimarts, 14 de setembre del 2010

"LA LITERATURA I LA VIDA ES DONEN LA MÀ"

1ª COL·LABORACIÓ AL PROGRAMA DE "DEIXA'M VORE" DE CANAL TE

DIRIGIT PER LA PERIODISTA DIANA MAR GUTIÉRREZ

Moltes gràcies, per convidar-me a col·laborar cada setmana en dimarts, en aquest espai tan especial, i que tan bé ho has titulat

Què bonica la combinació. Primer és la vida, si no tenim vida, no tenim res, això està clar. Però la vida enriquida per la literatura, ens dóna una altra dimensió. Però a la vida hi ha moltes altres coses que la fan bonica i rica. El viure quotidià del dia a dia, amb el treball, la família, les amistats, i totes les afeccions i hobbis que ens agradi tenir i practicar... si tens temps. Tot plegat, envoltat d'amor i pau, dos sentiments que mai poden faltar, sempre els hem de tenir presents.

En el cas que ens ocupa, és la Literatura, també, a part de tantes coses que tenim que ens omple la vida.

S'anomena Literatura l'Art d'escriure i de llegir, tenir coneixement de tot el que està escrit . Etimològicament el mot deriva de la paraula "literatura" que significa "lletres. També és literatura el conjunt d'obres literàries d'un poble (Literatura Catalana), literatura d'una època, (la literatura romàntica), d'un gènere (la literatura èpica). El concepte de literatura és molt ample, però no podem entendre com a literatura, algunes formes populars, com els còmics o novel·les de gènere (Novel·la rosa). Habitualment es consideren com a literatura només els textos escrits, d'una certa qualitat. Els temes podes ser força variats, giren al voltant de l'existència humana i les preguntes que provoca.

Bàsicament hi ha tres gèneres:

Primer: Dramàtic (Tragèdia,, drama, comèdia)

Segon: Líric (Poesia, )

Tercer: L'èpic: que surt de la lírica i la tragèdia, on la importància és la trama, la narrativa, l'explicació de l'entorn i d'històries.

Els llibres científics i didàctics no són literatura...

Literatura són els escrits imaginatius i barrejats amb realitats...

La literatura és l'Art de conrear les lletres, com l'agricultura, és l'art de conrear la terra dels camps.

La Literatura en el sentit més modern, és un art en sí mateix. Pot ser difícil establir el límits...
No entrarem en temes de catedràtics ni puristes de moment, més endavant qui sap...

Avui hem parlat del meu últim llibre "La Sirena de l'Ebre" i de molts altres temes d'actualitat social.

Glòria Fandos