dijous, 19 d’abril de 2012

PROGRAMA 135 DE POESIA PER LA PAU A RÀDIO RÀPITAEscolta l'àudio del programa:


 Una vegada més amb tots vosaltres “Poesia per la pau” de Glòria Fandos que s’emet quinzenalment, en dijous a les 9 de la nit, des dels estudis de Ràdio Ràpita, també ho podreu escoltar per Internet a www.radiorapita.com.  A més de poesia, versos, versets, us trobareu temes d’actualitat, literaris, humans, tradicionals i més. Gràcies a la regidoria de Cultura i l’ajuntament de la Ràpita i al Roger Martí i l’Hernan Subirats de control.

El dia de Sant Jordi ja és aquí, ja el tenim a les mans i al cor.

El Dia de Sant Jordi sempre arriba amb la il·lusió dels llibres, de les roses, de l'amor i de l'alegria de la primavera.

La festa del Dia del Llibre té un origen a Catalunya.  Va començar a celebrar-se el 7 d'octubre del 1926 en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes a instàncies de l'escriptor i editor valencià, afincat a Barcelona, Vicent Clavel Andres que ho va proposar a la Cambra oficial del Llibre de Barcelona. El 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera ho acceptava i el rei Alfons XIII firmava el Reial Decret que instituïa la "La Fiesta del Libro Español", L'any 1930 es va traslladar la data al 23 d'abril,, dia de la mort de Cervantes. Més tard, el 1995, la Unesco instituïa el 23 d'abril com el Dia Mundial del Libre i dels Drets d'autor. Cal recordar que un 23 d'abril també va morir Josep Pla i William Shakespare.
Tot Catalunya es vesteix de roses i de llibres. SANT JORDI

Era un dia de primavera,
primavera llunyana i perduda
en la profunditat del temps,
 ens conta la llegenda
que porta la brisa o el vent:
Un cavaller galant
per salvar a la seva estimada
d’un ferotge drac
li endinsa al cor
la lluent espasa...
El drac agonitza,
i li brolla la sang
en un esclat
de roses vermelles.
Li esdevé la mort,
El drac no era un drac,
era un príncep encantat
de la dolça donzella
enamorat...
Rosa vermella
símbol de puresa
i de l’amor més gran,
que omple de bellesa
 i de pau el món...

Tortosa 23 d’abril de 2002

Avui tenim com a convidat a Rafa Regadera, que viu Ràpita, fa temps, encara que ha nascut a Madrid, és col·laborador de Radio Ràpita, també, combina receptes de pastissos i poemes. Nou component de “Poetes de l’Ebre". esperem que et sentis còmode i a gust formant part d’aquesta associació, que és lliure i apolítica.

Gràcies Rafa per acompanyar-nos, per regalar-nos el teu temps, els teus poemes, romàntics, eròtics, amb una mica d’ironia.

Ens veiem demà dia 20 de abril, al Casal Cultural El Maset de la Ràpita, per a la presentació de l’Antologia 2011 de “Poetes de l’Ebre” i també la meva última novetat en solitari, el llibre de relats titulat “La sirena de l’Ebre”  com així esperem que ens acompanyen tots i totes que ens escolten. Gràcies Rafa Regadera que ens prefereix poesies dolces i pastissos poètics.

Per a acabar, el petit poema “Sant Jordi 2004”
 
 Amics i amigues de poesia per la Pau us espero el pròxim dia amb més poemes i més coses de la nostra gent, dels nostres pobles i de més enllà...


Glòria Fandos