diumenge, 20 d’abril del 2008

"LLUM DE TARDOR" A SANT CARLES DE LA RÀPITA

"LLUM DE TARDOR" A SANT CARLES DE LA RÀPITA

Sempre és una festa especial l'acte de presentació d'un llibre, en aquest cas, a Sant Carles de la Ràpita, amb tota l'amplitud de la paraula. L'acollida de "Llum de Tardor" (Poemari) de Glòria Fandos fou encara més extraordinària i el dia 18 d'abril, ja a l'antesala de Sant Jordi, és presentà l'esmentat llibre de poemes a la Sala d'Actes, al Casal Cultural de "El Maset"i a les 8 de la tarda, d'aquesta població marinera, turística. camperola i cultural per excel·lència.

L'acte començà amb música, com ja és habitual aquest any a totes les presentacions d'aquest poemari, amb els sonets "Enyor i "Eternitat" inclosos al llibre, musicats per Tomàs Simón d'Amposta, amb la veu d'Alícia Gonzàlez, obsequiant als assistents amb un quadernet amb el contingut de la lletra dels sonets.

La presentació de l'obra anà a càrrec de la senyora Amparo Pérez, Regidora de Cultura de Sant Carles de la Ràpita, apadrinada per Ma. Josep Margalef d'Amposta, professora de llengua i literatura Catalana, ens acompanyava la senyora Rosa Gellida. El primer cop que quatre dones, amants de la política, les lletres i la pintura, presidíem aquest esdeveniment cultural.

Començà l'acte la senyora Amparo, dient que l'autora era una dona compromesa, en sí mateixa i en tot i tots i totes els que l'envolten, la seva tenacitat, que va a poc a poc, sense pausa, segura i ferma. Va trobar de caire trist, en general, el contingut dels poemes del llibre, però amb una notòria bellesa. Transformar el dolor o la tristor en poemes bells, fa madurar al ésser humà. Amparo captà perfectament l'estat d'ànim que es plasma en el fons dels poemes, i que hi ha un gran treball al darrere, encara que sigui un petit llibre, fins que s'arriba al moment de la presentació, encoratjant-me en el meu treball literari, i l'espai poètic de "Poesia per la Pau" que realitzo a l'emissora local del seu ajuntament, fa poc més de dos anys.

Seguí la senyora Ma. Josep Margalef, explicant com les nostres vides es creuaren per camins de paraules, que em trobava en un alt nivell, tant cultural, literari com humà, coincidirem al llibre de contes de "Estius a l'Ebre" d'Aeditors, darrerament ens trobàrem a la Fira de Mora, en la de Cid i Mulet, i anteriorment em coneixia per haver-me sentit recitar, per alguns llocs arreu de les Terres de l'Ebre. El que li cridà l'atenció fou que malgrat que sóc d'origen aragonès, escric i parlo en català.

Rosa Gellida explicà el paisatge de la pintura que il·lustra la portada del poemari.

Vaig donar les gràcies per les bones atencions, i la bona acollida que he tingut des de que, aconsellada per Josep Guarch, "El Teixidor", cantador de la jota improvisada, quan preparava la seva biografia, vaig anar a aquesta població de pau, entre la muntanya i el mar, a la recerca de cantadors, ja que hi té una tradició molt arrelada, que s'està esvaint, difuminat...però no s'esborrarà en el temps. Queda l'amic "Joseret" del barri de Sant Llàtzer. El Teixidor té un vídeo amb moltes imatges, actuacions...enregistrades, no sé si ja està a la venda. I la petita biografia que jo li vaig escriure, que es publicà el 2005, i que ja fa un temps que li estic preparant una segona part. Sóc una admiradora i seguidora, del folklore d'aquestes terres, que sembla senzill però que té una riquesa extraordinària. A la Ràpita, els últims anys, estic participant amb els meus llibres a fires d'artesania, organitzades per l'ajuntament de la Ràpita.

Tornem a la presentació de "Llum de tardor" . Es feu una lectura de poemes, Amparo llegí part del poema "Les llàgrimes son paraules", Rosa Gellida un poema dedicat a la Ràpita, la Ma.Josep el poema dedicat a Rosa Gellida, del primer apartat del llibre, "Camins poètics", i jo mateixa, l'autora, ja que érem prop del mar, el poema titulat. "Mar serè".

La regidora donà per finalitzat l'acte literari, donant les gràcies, per l'èxit d'assistència d'un públic, seguidor i amant de la poesia i les paraules, i després de la signatura de llibre de l'autora, continuà la festa i la tertúlia, compartint un deliciós refrigeri, amb alegria unió i amistat. Gaudírem de la cançó dedicada a Catalunya, amb ritme de sardana, de Teresa Morales,
escriptora i cantant rapitenca... Amics i amigues fins al pròxim llibre.