diumenge, 3 d’agost del 2008

CURTO I TOLET NOUS CANTADORS

CURTO I TOLET NOUS CANTADORS

El camí dels cantadors de la jota improvisada de Terres de l'Ebre, té un futur i un seguiment, en les veus dels joves Curto i Tolet de Sant Carles de la Ràpita, població amb una gran tradició d'aquest folklore tan autèntic i tan nostre.

Segons ens explicaren, el dia 31 de juliol a Ràdio Ràpita, en el programa "Poesia per la pau" de Glòria Fandos, fa tres mesos que han començat aquesta aventura de conservar i continuar aquesta tradició de Cantadors de la Jota Improvisada, que ja la veiem desaparèixer quasi irremeiablement. Ho han agafat amb entusiasme i il·lusió, sobretot amb preparació. Han visitat als cantadors que encara en queden, com el Teixidor d'Amposta, el més antic, Secundí Forcadell de la Ràpita i Joseret, més jove, de la Raval de Sant Llàtzer, Tortosa. Han cantat i han rebut les seves explicacions i consells, que els ha estat de molta ajuda, i que aquesta idea mítica que és una afecció que no s'aprèn, la revoquen, ja que sí que es pot aprendre, i amb molta pràctica es pot anar avançant, perfeccionant.

Debutaren a les recent passades festes de la Ràpita i han tingut un gran èxit. Hem de reconèixer que gràcia si que en tenen, inventiva, intel·ligència i sobretot, ganes, a més d'extrema joventut. Curto té divuit anys i Tolet setze. També ens acompanyava Rafa, impulsor de la Associació Cultural sense ànim de lucre "Torna-hi", amb la intenció de recuperar tradicions, jocs antics, com ara la Morra, donar a conèixer grups de música joves del poble i d'altres llocs i moltes més activitats. Cal destacar que per al setembre, més de quaranta participants del joc de la Morra aniran a competir a Itàlia a un Campionat, així com s'emetrà un documental al Canal ·33 dedicat als cantadors de la jota improvisada de les Terres de l'Ebre.

Només ens resta felicitar a aquest col·lectiu de joventut emprenedora, defensora de la Cultura de la nostra terra i més enllà, amb el suport de l'Ajuntament de la Ràpita i l'Àrea de Cultura, encapçalada per la nova regidora de Cultura Amparo Pérez..

Endavant i les meves més sinceres felicitacions, ànim i sort, no tots els dies tenim a la nostra societat notícies tan excel·lents.