divendres, 22 d’agost del 2008

EXPOSICIÓ A FREGINALS DE LA PINTORA ROSA GELLIDA






El dia 20 d’agost a les 12 del matí, quan començaven les festes Majors del poble de Freginals, en honor a Sant Bartomeu, es realitzà la presentació de l’exposició de quadres de la pintora rapitenca Rosa Gellida, a la Sala Multiusos de l’Ajuntament, amb un petit i entranyable discurs del seu alcalde Lluís Fernández, amb la presència de la resta d’autoritats, pubilles i pubilletes de la festa i una gran afluència de públic. Rosa dedicà unes sentides paraules d’agraïment, i breument ens exposà la seva trajectòria artística. En principi és autodidacta, a l’escola ja dibuixava les cares de les companyes de l’escola, després estudià tres anys a l’Escola d’Art de Tortosa, va estar a París i ara s’està perfeccionant prenent classes amb un prestigiós catedràtic, havent fet nombroses exposicions, com al Centre de Comerç a Tortosa i sobre tot a la Casa del Mar de la Ràpita on és monitora de pintura de la gent gran, i a altres llocs més.

Darrerament ens acompanyem a participar i compartir aquestes activitats artístiques, tant pictòriques com literàries, ja que m’està cedint fotos dels seus quadres per a il·lustrar les portades dels meus llibres.

L’alcalde amb les seves paraules ressaltà els contrasts de la foscor i de la llum, ja que a la mateixa sala, una part estava dedicada a una exposició titulada “Dones en la memòria” de panells, que formen part d’un passat i d’un record, guardat com un tresor a la memòria, amb fotos antigues de dones treballant al camp, dels pobles de la comarca i textos d’escriptors i escriptores de les Terres de l’Ebre, tot en blanc i negre i l’altra part dedicada a la llum, el color i la bellesa de les formes, de les pintures d’una dona, de Rosa Gellida, donen l’alegria de la vida, del present i el futur de les dones, i de tots. Amb paisatges tropicals, fades, aigua de mar, gavines volant, nenes jugant... i flors moltes flors, que acaricien la visió, com un raig de sol a la terra d’hivern...

Després baixàrem al pati de l’Ajuntament, on gaudírem d’un luxós aperitiu, i brindàrem per la Cultura, per projectes i acabàrem amb un toc poètic de la meva part, fent un tast de properes vetllades, un poema, com no, dedicat a la protagonista de l’event, Rosa, i un altre dedicat al poble de Freginals, fet per a l’ocasió: Entre les muntanyes /del Montsià i del Montsianell/ apareix el petit poble de Freginals/ suspès en l’espai i el temps/ com una estampa de postal / amb cases blanques i grogues/ irradiades per la llum del sol.

Glòria Fandos Gracia