dissabte, 26 de març del 2011

Recordant


ACTUACIÓ DEL TEIXIDOR A ALFARA DE CARLES



28 Agost 2005

Als peus del Port, entre bells paratges de pinedes i frescor, ens trobem el bonic i acollidor poble d'Alfara de Carles, amb vestigis prehistòrics, pintures rupestres i materials lítics a les serralades. D'origen àrab, ja que el nom deriva d'Alfaha, que significa terrisseria, perquè en un temps llunyà, part de la població es dedicava a les feines del fang.

L'any 1480 Alfara acollí als habitants del poblat de Carles, situat a un sis quilòmetres, supervivents d'una greu epidèmia que sofriren l'any anterior. Per aquest motiu s'anomena Alfara de Carles.

A principis del segle XV estava vinculada a Tortosa i al XVI la Baronia d'Alfara de Carles passà a mans de mossèn Cristòfol Despuig, autor dels famosos col·loquis escrits l'any 1557.

En el segle XIX la població experimenta un fort increment demogràfic, a causa d'importants indústries de paper, vidre i teixits, a la zona del Toscà, aprofitant l'abundància d'aigua de la zona.

Dia 28 d'agost celebraren la festa dedicada a la "Gent Gran", una de les activitats més importants, que formen part de les Festes Majors del municipi, en honor al seu patró Sant Agustí. La Plaça Major s'omplí d'un ambient de música, de dansa i de cançons; d'alegria i de nostàlgia que negava els cors de tota la gent del poble. Gaudint del folklore i la Tradició autentica de la nostra terra.

L'actuació estrella de tant entranyable vetllada fou la Josep Guarch, " Teixidor" Cantador de la jota improvisada de les Terres de l'Ebre i la seva Rondalla, acompanyats de l'Esbart Dansaire Rapitenc, com així ho fan sempre, quan l'actuació és a una Festa Major, no a un esdeveniment particular, familiar o d'amics.

El Teixidor feia més de quinze anys que no havia actuat a Alfara de Carles, quan escara anava amb lo Canalero, amb la rondalla antiga de Tortosa, formada per Ramon de Tafalla, guitarra; Joanet lo Guec, guitarró; Jaume Meseguer, de Bitem, trompeta; Hilario de Vinallop, clarinet i Iriel de Roquetes, bombardí. Tots ja traspassats.

Teixidor oferí el seus versos al poble, a la gran part de la seva gent i a les autoritats presents: senyor Joan Fort, Alcalde; senyor Bartomeu Roselló Vinya Regidor de Cultura. Sobre tot va cantar a la Assistenta Social senyora Montse Grau, per la gran labor que està fent a la gent gran i també al President del Consell Comarcal del Baix Ebre senyor Ferran Bel, que va lliurar dues plaques a l'avi i l'àvia de més edat, Cinta Jovani de noranta anys i Valentí Adell de de vuitanta -set .

L'Esbart Dansaire Rapitenc ens va delectar amb les danses típiques i amb el "Ball de la Marinera" de la Ràpita.

Amb el Teixidor, la Rondalla i l'Esbart Dansaire Rapitenc, a Alfara de Carles visquérem una tarda de joia, que fou arrodonida per la firma de llibres del Teixidor i la sotasignant, autora de la Biografia del Cantador, deixant al seu pas, a més del record, una empremta tangible com és un llibre.

Gloria Fandos Gracia

Tortosa ( Baix Ebre)