dissabte, 2 d’abril del 2011

ITINERARI POÈTIC AMB ELTEIXIDOR I RONDALLA


Divendres 27 de juliol, Lo Teixidor, cantador de la jota improvisada i la seva rondalla, tradició i folklore de les Terres de l’Ebre, foren les estrelles de la caminada de bouetes a la Cava. Una de les activitats que formava part del Festival d’estiu de Deltebre. Excursió Bouètica, Revista Caminada pels carrers del poble amb més de vint bouetes i tothom el volgués afegir-se. Un recital itinerant. Començàrem a la plaça de l’església i acabàrem al pas de barques, fent parades pels llocs anticipadament acordats, bars i cases particulars, on el Teixidor dedicava cançons a la gent, i recitàvem poemes.

Cal ressaltar la parada a la plaça on està ubicada l’estàtua del Pagès de la qual és autor Paco Morales, famós i gran escultor, nadiu de Deltebre, que també ens acompanyava i llegí uns poemes, davant la seva obra. L’any passat que celebràrem la primera trobada, ens obsequià al un llibre d’un recull de biografies de personatges populars del poble titulat “Gairebé cent anys de soledat”.

Aquest any, entre altres ens acompanyava, el poeta local Eduard Carmona que ens delectà amb un conte poètic, Javier Caballero, la poetessa Rosa Comes de Tarragona, poesia sonora de Ramon Humet d’Escornalbou (Tarragona), Xavier Xarles de Sants (Barcelona) , Mari Xordà d’Amposta i Jordi Nopta.

Una bona barreja, tradició, bous, cantador i rondalla, units per la sensibilitat de la poesia i els valors humans, ens portà a gaudir d’una trobada de pau inoblidable.

Tots creuàrem el riu amb la barcassa, que feu una parada al mig del riu, on el Teixidor, com un brollador de cançons d’inspiració inacabable, ple de vida i d’il·lusió, fou el centre d’aquest Folklore tant estimat de les terres i tot s’espargia, acaronant el vent, les aigües del riu Ebre, el pensament i els sentits. Aturant el temps, amb una placidesa ignota, el Teixidor cantà al vent, al riu, a les aigües, a la ribera, als poetes... i al sol d’estiu, que, com a senyor del cel, aclaparador, escalfava amb justícia... Al passar el riu, Teixidor i Rondalla, incansables, emprengueren el camí de Sant Jaume, on els esperava una llarga jornada d’actuacions i festes.

Gloria Fandos Gracia

Juliol 2007