diumenge, 3 d’abril del 2011

FESTIVAL DE CUCAFERA FOLK A TORTOSA 2006

La joventut de Tortosa aposta per la tradició, el folklore, els cantadors i les rondalles, per a què el folklore de les Terres de l'Ebre tinguin una esperança i un futur de realitat.

Divendres, dia 13 d'octubre de 2006, malgrat que la tarda estava inestable i plujosa, a la plaça de l'ajuntament de Tortosa, es va estrenar l'espectacle del Festival Cucafera Folk de gran interès tradicional.

En primer lloc va actuar el jove cantador Joseret, Tortosí, de la Raval de la Llet, amb a rondalla de Sant Carles de la Ràpita, el mestre Teixidor d'Amposta, amb la seva rondalla i Joan Aragonès, "Juanitet", amb la Colla de Joves de dolçainers.

Els cantadors ens van delectar amb les seves cançons improvisades, estil privilegiat que els hi caracteritza, sorprenent i agradablement, amb temes dedicats a Tortosa, a la Verge de la Cinta, a la festa, autoritats i al públic present, en general.

Cal destacar el sentiment profund en record al desaparegut i estimat Pepe Garcia "lo Canalero" de Roquetes. Joseret li dedica un apartat de cançons, enyorant el temps de quan anaven junts, les cantades se li feien més curtes, i ara que va sol, se li fan molt llargues. El moment més emocionant i nostàlgic de la vetllada va ser quan la filla del Canalero, Carme, va fer acte de presència a l'escenari i va cantar tres cançons, escrites, perquè no ha heretat ni ha après, aquest do de Déu que tenia el seu pare, que tenen tots els cantadors de la jota improvisada.

El presentador i organitzador d'aquest festival, i també component de la Colla Jove de Dolçainers Domingo Tomàs, li va lliurar un ram de flors, en record del seu pare lo Canalero, referent important dels cantadors de la jota improvisada i de la Rondalla de les Terres de l'Ebre.

Varem gaudir d'una nit serena, de pluja fugissera, de música de rondalles i de dolçainers i dels millors cantadors. Va ser una nit de joia. Al cel ni hi havia estrelles, perquè a aquesta festa havien baixat i brillaven totes elles. Teixidor, Joseret, i també Juanitet. La filla del Canalero ens va portar el seu record. Va ser una nit preciosa que varem viure a Tortosa i per sempre la guardarem al fons del cor...

Glòria Fandos