diumenge, 3 d’abril del 2011

LO TEIXIDOR I RONDALLA OBREN LA FESTA DEL TRADICIONARIUS




Dissabte dia 25 d’agost de 2007 fou el dia més important de la XIV festa del Tradicionàrius que té una durada de tres dies, i se celebrà a Roquetes, fent honor a la més autèntica tradició del folklore de les Terres de l’Ebre i d’altres territoris.

L’hort de Cruells l’omplia una gran multitud, ufanosa per gaudir d’un gran espectacle que toca tant a la fibra del cor, de les nostres arrels i tradició. Hi havia gent de totes les edats, però predominava la gent jove. Era admirable veure com ballaven la jota, al final de la festa, la nostra jota. Com transportats a un altre temps, a un passat que sembla molt llunyà, però no tant. Quan no hi havia discoteques, orquestres, ni drogues ni altres històries rares. Quan la joventut a les festes Majors dels pobles, ciutats i barris, ballava la jota a la plaça, al so de les rondalles i els cantadors.

També a l’Hort de Cruells hi havia instal·lada una fira d’artesania molt diversa, de molts tipus d’articles diversos. Confeccionaven sabates i sandàlies de pell, bijuteries, roba pintada...Teixidor i rondalla obrin la festa , fent una entrada triomfal, actuant i cantant a la gent fins arribar a l’escenari per acabar la primera part de la seva actuació.

En segon lloc actuà Eliseu Parra, nascut a Valladolid, un referent de la música popular de tota Espanya. Després van omplir l’escenari l’essència folklòrica de les Terres de l’Ebre . Els Quicos, Pepet i Marieta i Terrer Roig, la cantant i dansaire és Sofia de Sant Jaume. Tornà el Teixidor i Rondalla fent un llarg recorregut per tot l’espai de la festa que omplia àmpliament l’Hort de Cruells, dedicant cançons improvisades i personalitzades, per suposat, com tots sabem a gran quantitat de gent. Teixidor incansable i creatiu, el representant més autèntic del nostre folklore, amb les ballades de jota, visquérem una nit de joia inoblidable, màgica. Un espectable compartit que no li podríem posar preu...perquè no en té.

Glòria Fandos Gracia